torsdag 24 mars 2011

Lite fakta om B-ponny!

Här är lite fakta om B-ponny:

Ponnyer är i tävlingssammanhang uppdelade i fyra kategorier beroende på dess mankhöjd:
  • A-Ponnyer är ponnyer upp till 107 cm i mankhöjd.
  • B-Ponnyer är ponnyer som är från 107 - 130 cm i mankhöjd.
  • C-Ponnyer är ponnyer som är från 130 - 140 cm i mankhöjd.
  • D-Ponnyer är ponnyer som är från 140 - 148 cm i mankhöjd.
Ponnyer som når upp till 150 cm kan även kategoriseras som maxade D-ponnyer. Hästar som går under 148 cm men som visar på hästliknande drag kallas oftast inte ponnyer utan miniatyrhästar, till exempel IslandshästKaspisk häst och det arabiska fullblodet.
                                             PONNYNS KARAKTÄR

En ponny kännetecknas mest av sin ringa storlek som alltid är under 148 cm. En ponny kan även maxas upp till 150 cm och ändå tillhöra D-ponnykategorin i vissa undantagsfall. Ponnyer med typisk ponnykaraktär har oftast ganska kraftiga huvuden och korta ben i jämförelse med resten av kroppen, samt en mycket kompakt och robust exteriör. Utseendet kan variera mycket från den lilla ruggigashetlandsponnyn till ponnyer som ser ut som arabiska fullblod i miniatyr. Vanligt för många ponnyer är dock att de får kraftig päls på vintern och är i genomsnitt friskare och sundare än stora hästar. En ponny kan ha olika utseende på ögonen beroende på sida.
I de flesta fall är ponnyer mycket lätthanterliga med ett vänligt och stabilt temperament, men detta kan, liksom utseende, variera kraftigt, inte bara inom olika raser utan även från individ till individ. Då ponnyer idag främst används som ridponnyer för barn och unga ryttare så lägger uppfödare ofta stor vikt vid att ponnyerna ska ha ett utmärkt och lugnt temperament. I vissa bergsområden eller på mindre och lättare jordbruk spelar de mindre ponnyerna fortfarande en stor roll som arbetshäst. Framförallt i KinaJapan och Indonesien används mindre ponnyer till all slags arbete som jordbruk, körning, transport och som packdjur. Dessa östasiatiska raser är därför ofta mycket starka, tåliga och kan arbeta hårt med lite foder.
Idag finns även en stor industri inom avel av rena ridponnyer som används till tävlingsbruk. Dessa ridponnyer är ofta influerade av engelska eller arabiska fullblod samt mindre varianter av inhemska varmblodshästar för att varje land ska ha en egen unik ridponny. Dessa ponnyer är mycket atletiska med goda förmågor inom ridsporten men är ändå tillräckligt lätthanterliga för att fungera som barnponnyer. Men även vissa mer primitiva ponnyer har talang för ridsport, bland annat de olika kategorierna av Welshponny som ofta ligger i grunden för de nyutvecklade ridponnyerna. Den lilla Shetlandsponnyn har ofta goda anlag för hoppning.

Inga kommentarer: